Ознайомитися з відповідним розпорядженням №990-р можна нижче або за посиланням https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-skhvalennia-stratehii-reformuvannia-systemy-shkilnoho-kharchuvannia-na-period-do-2027-roku-ta-t271023
Реформа шкільного харчування стартувала в 2020 році. Того ж року Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про затвердження плану заходів з реформування системи шкільного харчування”. Затвердження Стратегії, розробка якої розпочалася взимку 2023 року, є одним із найважливіших кроків у процесі зміни системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. Крім того, на її основі громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.
Наразі Міністерство освіти і науки України, як один із виконавців реформи, працює над:
- розробленням рекомендацій та нормативно-правової бази, що стосується організації харчування;
- залученням додаткових інвестицій і розвитком партнерств, аби покращити процеси організації харчування в закладах освіти (Меморандум про
- взаєморозуміння і співпрацю із Всесвітньою продовольчою програмою ООН в Україні, намір долучитися до Коаліції шкільного харчування тощо);
- розвитком кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів ЗО.
Актуальними проблемами в закладах освіти України наразі залишаються неналежні умови організації якісного та збалансованого харчування, а також відсутність у більшості дітей звичок здорового харчування. Основними причинами зазначених проблем, які потребують розвʼязання протягом 2023-2027 років, є:
- недостатність обсягів місцевих бюджетів в умовах повномасштабного вторгнення російської федерації на територію України;
- підвищення вартості харчування, що обумовлено процесом інфляції та зниження платоспроможності батьків, через що все менше учнів відвідують шкільні їдальні;
- втрата постачальників харчових продуктів або послуг з організації харчування через нерентабельність для суб’єктів господарювання, віддаленість територій, пошкодження автомобільних шляхів тощо;
- застарілість або пошкодженість внаслідок воєнних дій обладнання та харчоблоків;
- перешкоджання енергетичної кризи та повітряних тривог організації харчування в закладах освіти;
- нестача кухарів та інших працівників на кухні;
- потреба в додатковому навчанні працівників ЗО та підприємств, що надають послуги з організації харчування;
- відмова дітей від шкільного харчування через сформовані неправильні харчові звички.
Стратегія реформування системи шкільного харчування визначає план дій на 2023–2024 роки задля вирішення відповідних проблем, пріоритетні напрями роботи до 2027 року та операційні задачі.
Як зазначили в МОН, стратегічна мета реформи – забезпечити різноманітне, збалансоване та якісне харчування в закладах освіти, сприяючи соціальному захисту вразливих груп населення та формуючи навички здорового харчування серед дітей і дорослих. Та найголовніше – реалізація Стратегії реформи шкільного харчування має стати основою для формування здорового суспільства і значного зниження рівня неінфекційних захворювань в Україні.